septembrie 21, 2020

Cinci companii au rămas în cursa pentru operaţiunile CEZ în România, printre care un fond al Deutsche Bank, un consorţiu românesc Hidroelectrica/Electrica/SAPE şi australienii de la Macquarie

(FILES)Picture taken on August 2, 2010 in Cogealac, 250km east from Bucharest, shows wind generators. Romania's centre-left government adopted on June 4, 2013 a decree cutting incentives for renewable energy, which experts say could drive investors away and put on hold a booming industry. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU

Tranzacţia ar putea depăşi pragul de 1 mld. euro, conform datelor din piaţă. Ultima tranzacţie care a sărit de acest prag datează din 2008. Doar trei mutări din istoria României au reuşit să aibă o valoare de peste 1 mld. euro.

Cinci companii au rămas în cursa pentru preluarea operaţiunilor CEZ în România, spun sursele ZF. Astfel, pe shortlist se află grupul australian Macquarie şi DWS – fondul de investiţii al Deutsche Bank (interesate şi de preluarea unui pachet în cadrul Enel în România), ungurii de la MVM (deţinut de stat), austriecii OMV (proprietarii Petrom) şi un consorţiu format din Hidroe­lectrica, Electrica şi SAPE (Electrica pentru zona de distribuţie şi Hidro pentru producţie, ţinta fiind eolienele), mai spun sursele ZF.

Cehii de la CEZ tatonează de circa un an vân­zarea din România, dar numai în contex­tul în care vor să îşi concentreze atenţia pe piaţa mamă, conform informaţiilor existente.

Dealul privind vânzarea operaţiunilor lo­cale ale CEZ este estimat la peste 1 mld. euro, ceea ce ar transforma această tranzac­ţie în cea mai mare din România ultimului deceniu. Istoric, economia României a văzut doar trei tranzacţii de peste un miliard de euro – preluarea a 65% din BCR de către Erste, achiziţia de către Vodafone a 79% din MobiFon-Connex şi cumpărarea a 75% din Rompetrol de către kazahii de la KazMunaiGaz – cea mai recentă datând din 2008, ultimul an de boom economic.

SURSA: ZF.RO