ianuarie 18, 2021

Preţul energiei pentru populaţia din România a fost al doilea cel mai ieftin din UE în prima jumătate din 2019. Dumitru Chisăliţă, analist: În vara lui 2020 vom vedea o scădere puternică a preţului gazelor naturale, iar în iarna viitoare vom vedea o creştere

Preţul gazelor naturale din România pentru gospodării, care include şi taxele, a fost în România al doilea cel mai ieftin din Uniunea Europeană. Astfel, o gospodărie a plătit pentru un kWh preţul de 0,0347 euro, arată datele Eurostat, biroul european de statistică.

„Probabil că o influenţă asupra acestui fapt se datorează plafonării preţului care a fost introdusă de OUG 114, care practic a ţinut pe loc preţul gazelor, sau chiar putem vorbi de o uşoară scădere, până în 4 procente. Probabil că aceasta este explicaţia pentru prima parte a anului. Din punctul meu de vedere, chiar dacă nu era OUG 114, dacă piaţa funcţiona normal şi corect probabil că tot rezultatul acesta se obţinea“, explică pentru ZF analistul Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

 

SURSA: ZF.RO