Indicele sectorului energetic de la bursă s-a apreciat cu peste 30% în 2019, liderul creșterilor fiind Nuclearelectrica

Indicele sectorului energetic de la bursă, BET-NG, s-a apreciat cu puțin peste 30% în 2019, la 785,89 puncte, liderul creșterilorfiind Nuclearelectrica (SNN), cu un plus de 74%, la 14,26 lei/acțiune.

Sectorul energetic a avut o evoluție foarte bună, în 2019, însă pe două categorii de emitenti reprezentativi, consideră Marcel Murgoci, director operațiuni Estinvest: “prima categorie este a emitenților cu evoluție bună și foarte bună a prețului, dividende consistente, evoluție economică cu rezultate foarte bune din care fac parte: Nuclearelectrica și Romgaz. A doua categorie este a emitenților cu evoluție moderată sau slabă a prețului, dividende reduse comparativ cu anii trecuți, evoluție economică cu rezultate slabe din care fac parte Conpet – evoluție slabă a prețului, Electrica – evoluție stabilă a prețului, dividende conform așteptărilor, rezultate economice mai slabe decât anul trecut, Transgaz – dividende reduse și rezultate economice slabe, Transelectrica – minusuri la toate capitolele”.
În opinia lui Alin Brendea, director general adjunct Prime Transaction, un vector de creștere pentru companiile din sectorul energetic este omniprezenta rectificare a ordonantei 114/2018 la care s-a adaugat cresterea pretului produselor energetice cu impact direct in profitabilitatea acestor companii.

Radu Dascalescu, Cercetător Economist Tradeville, este de parere  că eliminarea taxei pe active ar putea insemna o oportunitate pentru companiile din sistemul bancar si cele din sistemul energetic, acestea putând să folosească sumele de bani în scopuri investiționale sau pentru a distribui dividende acționarilor.

SURSA: FINANCIALINTELLIGENCE.RO

Be the first to comment