mai 29, 2020

The Business behind the Business – PETEC 2019

Am avut plăcerea să reprezint Asociația Energia Inteligentă la ediția 2019 a Power & Energy Exhibition and Conference, organizată de Energy Industry Review și găzduită personal de dna Lavinia Iancu, pe 3 decembrie. Câteva gânduri, moderat optimiste, și altele câteva, moderat pesimiste, cred că merită împărtășite și supuse reflecției în acest moment de sfârșit de an, când în bilanțul personal al fiecăruia intră și bilanțul experientelor din realitatea zilnică a energiei, așa cum o percepem fiecare dintre noi.

Pe tot parcursul conferinței, întrebările cunoscute, și anume: Care va fi parcursul Ordonanței 114? Care va fi parcursul investițiilor offshore? Care va fi parcursul liberalizării? Se va redeschide calea investițiilor în infrastructura de oil&gas, energie electrică, generare, transport și distribuție? Își va găsi energia regenerabilă un loc pe termen lung în mixul energetic? – au părut că își regăsesc o nouă abordare, ușor mai pozitivă, din perspectiva unor potențiale schimbări în 2020. Cursul evenimentelor rămâne însă în flux.

Primul panel, dedicat Proiectelor de energie în Marea Neagră cu Orizontul 2030, cu reprezentare din partea ROPEPCA și a GSP, SAIPEM, ca furnizori strategici de tehnologie, ca și din partea Romgaz/MEEMA în persoana Dlui Havrilet, a arătat din nou dorința actorilor din business de a menține deschisă pentru moment cauza prospectelor din Marea Neagră. Personal cunosc, din experiența ca executiv în energie, efortul de a menține deschis și a susține continuu un proiect de investiții timp de câțiva ani, timp în care prospectele de finalizare s-au schimbat radical de câteva ori la rând. Nu numai compania, dar și echipele care susțin proiectul își asumă un enorm efort de susținere, promovare și împingere înainte a proiectului, cu riscuri atât în relația cu stakeholderii externi, dar și interni. Cantitatea enormă de capital politic consumat în relația cu statul și autoritățile, ca și în relația cu acționarii, nu trebuie subestimat, la fel ca și fermitatea reacțiilor ulterioare unei uzuri excesive (a se vedea precedentul Exxon). Riscul deteriorării unor relații strategice cu actori și parteneri globali este mult mai mare decât beneficiile efemere ale abordărilor etatiste. Cu toate acestea, am simțit deschidere la mesajele MEEMA și în special la vestea devansării calendarelor de liberalizare și a asumării răspunderii Guvernului, deși după cum știm, riscurile asociate, atât cu asumarea răspunderii, cât și cu liberalizarea în sine, sunt încă departe de a atinge punctul de conexiune cu soluțiile viabile. Ca și element moderat optimist, cred că eforturile de a reconstrui parcursul investițiilor offshore creează deja efectul pozitiv al primului pas îndreptat într-o direcție benefică. Rămâne de urmărit continuarea parcursului legislativ și în special structurarea liberalizării.

Panelul al doilea s-a concentrat pe digitalizare, soluții de stocare a energiei și inovație în rețeaua de transport a energiei electrice. Personal m-a atras prezentarea Schneider pe soluția proprie multi-purpose de stocare, management și utilizare a datelor. Sunt absolut convinsă că va avea o priză foarte buna în România la forme de business cu surse și fluxuri liniare de date, interfețe moderne și ușor de integrat. Sunt însă ușor rezervată la cât de pregătită este infrastructura masivă de date a transportului și distribuției pentru o astfel de soluție, care în mod ideal ar putea rezolva probleme complexe de data governance și data management. În prezent, structura de date a rețelelor este multi-stratificată, cu dificultăți de mapare a surselor și a fluxurilor multiple, filtrate de mai multe tipuri de interfețe. În plus, există bariere de reglementare precum unbundling-ul, care afectează liniaritatea fluxurilor și impun structuri paralele de data management, governance și information security. Personal cred că rețelele din România, chiar și cele care au fost incluse în programe de mapare și sistematizare a datelor la nivel de societate sau de grup, sunt încă în curs de a se transforma în structuri de date ce pot fi gestionate digital. În plus, reglementatorii din energie vor trebui să înceapă să asimileze datele rețelelor cu o clasă nouă de active – new Asset Class – pe lângă infrastructura hardware, și să le trateze ca atare. Acesta este un subiect care merită multă atenție și o abordare separată într-un articol viitor.

Am fost plăcut surprinsă de strategia Transelectrica de inovație și research, le doresc mult succes în implementare. Soluțiile de stocare prezentate de Eaton și de COMOTI, clasice și pe bază de compresie de gaze, au părut la fel de interesante. Cred că business-ul de gaze ar beneficia dintr-o apropiere mai mare de business-ul de energie, sunt multe zone contemporane de explorat, cel puțin în sfera soluțiilor bazate pe hidrogen.

Al treilea panel a adus o notă puțin mai gravă în discuție, și anume statutul business-ului de eficiență energetică în România. Corina Popescu, CEO Electrica, și Corneliu Bodea, CEO Adrem, au remarcat tonul din ce în ce mai puțin optimist al industriei din ultimul an, până la avertismente de scenarii lose-lose în business, atât din punct de vedere a fezabilității operaționale cât și financiare, pe multe segmente de valoare din energie. Necesitatea creării pieței ESCO devine din ce în ce mai stringentă ca vector de politică de reglementare. Eforturile antreprenoriale ale actorilor privați, precum SOCAR, prezent în panel, pot ajunge doar până la un anumit punct, insuficient pentru obiectivele de eficiență asumate ca stat membru UE, și trebuie susținute cu politici coerente de sprijinire a eficienței energetice, pe întreg lanțul de valoare din energie.

Panelul al patrulea a reunit experți și actori din domeniul energiei regenerabile, împreună cu dna Andreea Strachinescu, reprezentant al Comisiei Europene, Head of Unit Maritime Innovation, Marine Knowledge and Investment in the Directorate General for Maritime Affairs and Fisheries. The European Green Deal a fost cuvântul cheie al discuțiilor, la fel ca și posibilitatea contractelor PPA în viitoarea formă a Legii Energiei.

Prezența actorilor de business din tehnologie și data business la PETEC 2019 a fost un element nou în peisajul conferințelor din energie din acest sezon. Acest Business behind the Business din energie are o dinamică proprie, conectată la tendințele globale și merită să aibă o voce mai accentuată în peisajul energetic din România. În mod evident, prezența lor este legată de dezvoltarea marilor proiecte din sistem, precum investițiile offshore, de deschiderea actorilor instituționali din reglementare către noile tendințe, însă este clar că ei reprezintă obiectivele mai îndepărtate către care business-ul global din energie privește în mod continuu. Pentru industria de energie din România ar putea fi un exercițiu benefic și reconfortant să privească ocazional propriile evoluții în perspectivă, atât în trecut, cât și pentru viitorul ce include 2020 și ulterior.

Așteptăm cu interes OilTECH 2020, până atunci Sărbători Fericite!