Expert gaze: Peste tot în Europa preţul gazelor este mai mic decât cel plafonat din România. Preţul gazelor de import a crescut artificial

EXCLUSIV ONLINE // Pe toate pieţele din Europa, preţul gazelor este cu 27% mai mic decât preţul plafonat în România, ţara noastră ajungând să plătească cu cu 23% mai mult şi pe gaze importate, a declarat Dumitru Chisăliţă, Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, în cadrul conferinţei „Energie pentru Responsabilitate”.

“În momentul de faţă, pe toate pieţele din Europa, preţul (pentru gaze – n.r.) este cu 27% sub preţul de 68 de lei (…) şi cu până la 90% sub preţul pentru gaze vândut pentru industrie. (…)”, a precizat Dumitru Chisăliţă.

Mai mult decât atât, efectele ordonanţei se vor simţi şi în perioada următoare, romanii urmând a plăti tot 68 de lei MWh, în timp ce în restul Europei preţurile vor continua să scadă, mai ales după iarnă.

“Această tendinţă, din păcate (…), se va menţine şi în trimestrul întâi 2020. Respectiv preţul din România va fi cu până la 9%-10% peste preţul gazelor din Europa, de pe toate bursele”.

Dumitru Chisăliţă a adresat şi problema unei eventuale liberalizări bruşte a pieţei gazului, un scenariu în care preţul nu ar urma să urce brusc.

“Se vehiculează foarte mult, de către companii care nu doresc eliminarea acestei ordonanţe, faptul că dacă ar dispărea acest preţ de 68 de lei, preţul va fi de 115 lei/MWh. (…) Preţul ar fi, însă, ponderare preţului între 115 vs 68 de lei”, a precizat Dumistru Chisăliţă.

Din cauza Ordonanţei 114/2018, România a ajuns, însă, să plătească şi mult mai mult pentru gazele de import decât ar trebui să o facă în mod normal.

“În ceea ce priveşte preţul gazelor de import (…) a crescut artificial, cu 23% peste ceea ce ar fi trebuit să fie ţinând seama de tendinţele pe care acest preţ îl avea în primele luni ale anului 2018 şi ultimele luni ale anului”, a completat Dumitru Chisăliţă.

“De fiecare dată când cineva s-a gândit la binele consumatorului, acesta a ajuns să plătească mai mult. (…) “, a mai spus Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

El a mai indicat şi faptul că sistemul de gaze românesc funcţionează, în continuare, după principiile stabilite de către regimul comunist în urmă cu 50-60 de ani.

“Sistemul românesc de gaze este un sistem care a fost proiectat în anii 60′-70′. Chiar dacă noi l-am împărţit de 20 de ani, el funcţionează sistemic ca un sistem unitar. Asta însemnând: sursă, transport, înmagazinare, distribuție.

Deci noi n-am făcut nimic în 20 de ani (…) să lucrăm la repunerea acestui sistem, într-adevăr, ca trei sisteme care să fie interconectate şi care să funcţioneze în concordanţă cu elementele care există astăzi pe piaţă. Da, este un element de insecuritate acest fapt…”

“Ce-am făcut cu BRUA? Am lăsat deoparte sistemul de transport”, a declarat Dumitru Chisăliţă.

SURSA: B1.RO

Be the first to comment