octombrie 25, 2020

23% mai multi bani in buzunarul importatorilor de gaz prin OUG 114

In baza unui calcul facut de Asociatia Energia Inteligenta in anul 2019 , datorita OUG 114/2018 se vor achita mai mult cu 23% pentru gazele rusesti fata de situatia in care aceasta nu ar fi existat.

Normele de aplicare a OUG 114 si alte reglementari secundare au stabilit care este cantitatea din productia interna care se va introduce in depozite in anul 2019, a stabilit care este cantitatea din productia interna care se duce la populatie si preturile la care sunt obligati producatorii sa vanda. Astfel, s-a pus pe tava importatorilor care este deficitul de gaze pe piata din Romania (gazele din productia interna nemaiputand sa acopere intreg consumul de gaze din lunile de vara, si astfel fortandu-se importul de gaze in Romania).

Stabilindu-se un pret plafonat pentru gazele care ajung la populatie de 68 lei/MWh, adica pentru o parte din gazele produse in Romania, a crescut pretul pentru restul gazelor, furnizorii avand tendinta de a si mentine castigurile. Aceasta tendinta de crestere a pretului pe piata din Romania si falsa crestere a cererii de gaze prin actiuni administrative a determinat ca in Romania gazele importate sa fie vandute mult mai scump decat gazele de pe pietele din jurul Romaniei si bineinteles mult mai scumpe decat in situatia in care nu ar fi existat OUG114/2018.