Aura Săbăduș, ICIS Londra: ”Prețurile la gaze vor rămâne ridicate față de statele vecine, deoarece există distorsiuni în piață și nu avem suficientă capacitate de interconectare”

Pentru iarna 2019-2020, România are gaze suficiente în stoc, însă trebuie să mai ținem cont și de alți factori, a spus Aura Săbăduș, Expert prețuri gaze, ICIS Londra cu ocazia Mesei Rotunde cu Tema ”Evoluția prețului gazelor naturale prin restructurarea sistemului gazelor naturale” organizată de Financialintelligence.ro.

Domnia să a explicat: “Numarul 1 este interconectarea României cu statele vecine, și mă refer aici la interconectarea cu Ungaria, Bulgaria și Ucraina. România, în teorie, ar avea aceste inteconectari, însă, din păcâte, capacitatea nu este suficientă, ea  trebuie crescută pe direcția Ungaria și Bulgaria. România și în principal Trangas trebuie să ne indice dacă va încheia acorduri de interconectare cu Ucraina.

Cu Ucraina avem o capacitate de interconectare la Medieșul Aurit și Isaccea de circa 8 miliarde metri cubi. Asta, din start, ar putea să asigure o siguranță energetică a României.

În această iarnă, foarte mult va depinde și de starea vremii. Dacă va fi foarte frig, pe o perioadă îndelungata, situația ar putea să creeze probleme. Mai contează și câte gaze am putea să aducem în România în următoarea perioada”.

Referitor la evoluția prețurilor în perioada următoare, Aura Sabadus spune că, din cauza  OUG 114/2018,  România a avut o creștere a prețurilor la gaze: „Probabil că prețurile la gaze vor rămâne mult ridicate față de statele vecine, deoarece există distorsiuni în piață și nu avem suficientă capacitate de interconectare că să ne asigurăm că aducem suficiente volume în piață că să stabilizăm prețurile.

Părerea mea este că prețurile la gaze în România vor rămâne, cel puțîn până în primăvară -vara viitoare, crescute față de țările vecine.”

Despre măsurile pe care ar trebui să le ia autoritățile pentru stabilizarea preţurilor în perioada următoare, Aura Sabaduș ne-a declarat:

“În primul rând trebuie să știm dacă România, TGN, ANRE au intenția să semneze contractul de interconectare cu Ucraina și trebuie să știm dacă vor pune la dispoziție mai multă capapcitate de interconectare cu Ungaria și Bulgaria. Acesta este un factor necesar pentru securitatea energetică a României pe termen scurt.

Pe termen lung, trebuie să renunțăm la OUG 114 și la reglementarea prețurilor care au dus la mari distorsiuni în piață.

Pentru a avea o piață funcţionala în România, trebuie nu numai să asigurăm un cadru legislativ bun în domeniul gazelor, ci și în domeniile adiacente  și mă refer aici la definirea consumatorului final.

Aici trebuie să intervină și Ministerul Muncii că să definească acest consumator final. Trebuie să avem o structura solidă, sistemică, a instituțiilor în așa fel încât în momentul în care se adopta o legislație că cea din decembrie 2018 să existe un răspuns clar și ferm din partea pieței de respingere a unor astfel de măsuri.

SURSA: FINANCIALINTELLIGENCE.RO

Be the first to comment