Noul OUG 114. Din Lac în Puț

Ministerul Finanțelor a publicat propunerile de Modificări la OUG 114/2018. În ceea ce privește energia, acolo unde conform Ministerului Energiei “nu s-au făcut modificări esențiale“, a apărut o nouă încălcare a legislației naționale prin crearea unei discrepanțe între societățile licențiate de producere și furnizare a energiei electrice. Astfel, sunt exceptate de la plata contribuției anuale de 2% din Cifra de Afaceri, producătorii de energie electrică pe bază de cărbune și a producătorii de energie electrică și termică în cogenerare. Pentru acești producători contribuția anuală se stabilește prin Ordin al Președintelui ANRE. Astfel, se instituie o procedură care încalcă libera concurență pe piața de energie electrică, prin crearea unor avantaje concurențiale pentru unele societăți comerciale în detrimentul altora.

Noul OUG114 are în fapt multe modificări, chiar dacă acestea nu sunt în zona discuțiilor și dezbaterilor purtate în ultimele 3 luni, și fac referire la dezvoltarea sistemelor și rețelelor de distribuție gaze naturale.

Apreciem la momentul apariției OUG 114, că cei mai afectați vor fi colegii din ANRE (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=1553&lang=ro), pe umerii cărora se împing obligații de a realiza acte normative cu încălcarea legislației, și care din păcate  vor putea creea multe nepălceri individuale.

Apreciez că noua OUG 114 este și o lecție pentru societățile comerciale din sectorul de gaze și energiei electrice care recurgând la lobby si așa zise negocieri, au crezut că acesta este modul de a-și rezolva individual problemele.

About Dumitru Chisalita 168 Articles
Facultatea de Inginerie Sibiu - Specializarea Ingineria și managementul sistemelor de producție, masterate în “Valorificarea Gazelor Naturale” Universitatea Sibiu, în „Managementul și marketingul petrolului” Universitatea Petrol și Gaze Ploiești, în „Modernizarea energetică a clădirilor” Universitatea Brașov. Titlul Ştiinţific în domeniul Științe Inginerești, Specializarea Mecanica fluidelor. Expert tehnic extra judiciar și consultant in domeniul petrol si gaze eliberat de Asociația Experților Europeni Agreați din Paris si Expert tehnic judiciar în domeniul petrol și gaze în cadrul Ministerului Justiției.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*