Formarea pietei gazelor naturale in Romania

Asociația Energia Inteligentă impreuna cu revista Energy World a organizat astazi la Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Masa Rotunda cu tema: Formarea pietei gazelor naturale in Romania, avand ca invitat pe Aura Sabadus – Editor, Turkish Energy Hub Daily, Agentia de presa ICIS Londra.

In continuare vom prezenta principalele ideii care s-au desprins:

ICIS este o societate specializata pe piata de gaze, ce activeaza la Londra, avand referinta cea mai utilizata pentru pietele spot de gaze din Europa, cea mai vasta baza de preturi pentru piata europeana de gaze si globala de GNL din lume si cea mai mare echipa specializata de reporteri din domeniul gazelor, electricitatii si GNL.

Dezvoltarea unei piete de gaze presupune parcurgerea unor etape catre maturitate:

Factori care determina succesul stabilirii unei piete de gaze se structureaza astfel:

Tranzactiile de gaze au crescut in Europa datorita procesului accelerat de liberalizare in majoritatea statelor membre, astfel volumele tranzactionate OTC au crescut cu aproximativ 400% in perioada 2011-2016, iar volumele totale tranzactionate in 2016 se ridica la peste patru trilioane metri cubi.

S-a dovedit ca se poate vorbi despre o piata este lichida daca:

  • Exista un numar mare si variat de jucatori de piata
  • Produsele sunt tranzactionate de mai multe ori inainte de livrare (lichiditatea se masoara prin asa-numitul ‘churn ratio’)
  • Diferenta de pret intre cerere si oferta este foarte mica, facilitand tranzactionari pe piata

In Romania exista multe bariere in calea dezvoltarii pietelor de gaze:

  • Incertitudine legislativa
  • Interventie politica
  • Lipsa de diversificare de resurse
  • Monopol (de stat sau privat)
  • Preturi reglemetate
  • Lipsa de transparenta

Evolutia pietei este puternic corelata la modul in care se pot stabilii preturile de referinta dintr-o piata.

Concluziile dezbaterii au scos in evidenta ca Romania este astazi o piata IMATURA, care mai are multe elemente de parcurs pana la atingerea caracteristica de piata MATURA.

About Dumitru Chisalita 120 Articles
Facultatea de Inginerie Sibiu - Specializarea Ingineria și managementul sistemelor de producție, masterate în “Valorificarea Gazelor Naturale” Universitatea Sibiu, în „Managementul și marketingul petrolului” Universitatea Petrol și Gaze Ploiești, în „Modernizarea energetică a clădirilor” Universitatea Brașov. Titlul Ştiinţific în domeniul Științe Inginerești, Specializarea Mecanica fluidelor. Expert tehnic extra judiciar și consultant in domeniul petrol si gaze eliberat de Asociația Experților Europeni Agreați din Paris si Expert tehnic judiciar în domeniul petrol și gaze în cadrul Ministerului Justiției.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*