Formarea pieței gazelor naturale în România

Asociația Energia Inteligentă împreună cu revista Energy World a organizat astăzi la Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, Masa Rotundă cu tema: Formarea pieței gazelor naturale în România, având ca invitat pe Aura Săbăduș – Editor, Turkish Energy Hub Daily, Agenția de presă ICIS Londra.

În continuare vom prezenta principalele idei care s-au desprins:

ICIS este o societate specializată pe piața de gaze, ce activează la Londra, având referința cea mai utilizată pentru piețele spot de gaze din Europa, cea mai vastă bază de prețuri pentru piața europeană de gaze și globală de GNL din lume și cea mai mare echipă specializată de reporteri din domeniul gazelor, electricității și GNL.

Dezvoltarea unei piețe de gaze presupune parcurgerea unor etape către maturitate:

Factorii care determină succesul stabilirii unei piețe de gaze se structurează astfel:

Tranzactiile de gaze au crescut în Europa datorită procesului accelerat de liberalizare în majoritatea statelor membre, astfel volumele tranzacționate OTC au crescut cu aproximativ 400% în perioada 2011-2016, iar volumele totale tranzacționate în 2016 se ridicau la peste patru trilioane metri cubi.

S-a dovedit că se poate vorbi despre o piață care este lichidă dacă:

  • Există un număr mare și variat de jucători de piață
  • Produsele sunt tranzacționate de mai multe ori înainte de livrare (lichiditatea se măsoară prin asa-numitul ‘churn ratio’)
  • Diferența de preț între cerere și ofertă este foarte mică, facilitând tranzacționări pe piață

În România există multe bariere în calea dezvoltării piețelor de gaze:

  • Incertitudine legislativă
  • țInterventie politică
  • Lipsa de diversificare de resurse
  • Monopol (de stat sau privat)
  • Prețuri reglementate
  • Lipsa de transparență

Evoluția pieței este puternic corelată la modul în care se pot stabili prețurile de referință dintr-o piață.

Concluziile dezbaterii au scos în evidență că România este astăzi o piață IMATURĂ, care mai are multe elemente de parcurs până la atingerea caracteristicii de piață MATURĂ.

About Dumitru Chisalita 157 Articles
Facultatea de Inginerie Sibiu - Specializarea Ingineria și managementul sistemelor de producție, masterate în “Valorificarea Gazelor Naturale” Universitatea Sibiu, în „Managementul și marketingul petrolului” Universitatea Petrol și Gaze Ploiești, în „Modernizarea energetică a clădirilor” Universitatea Brașov. Titlul Ştiinţific în domeniul Științe Inginerești, Specializarea Mecanica fluidelor. Expert tehnic extra judiciar și consultant in domeniul petrol si gaze eliberat de Asociația Experților Europeni Agreați din Paris si Expert tehnic judiciar în domeniul petrol și gaze în cadrul Ministerului Justiției.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*