Language

mai 27, 2022

Prețul Gazelor Naturale, Buletin trimestrial, Vol III, 30.03.2018

  • Editorial

Sfârșitul anului 2017 a adus o creștere semnificativă a prețului gazelor naturale pe bursa de gaze. Această creștere a apărut urmare a unor acțiuni persuasive de inducere la nivelul pieței a ideii de criză a gazelor în iarna 2017/2018 și de necesitate de creștere a prețului gazelor pe piața de gaze pentru a preveni această criză. Un astfel de semnal a atras atenția participanților din piață, care au intrat în panică și a determinat o escaladare a prețului gazelor în lunile decembrie 2017 – ianuarie 2018. Iarna 2017/2018 a fost relativ ușoară, existând doar două episoade în care temperaturile au scăzut sub nivelurile minime normale. Aceste elemente au determinat ca după luna ianuraie 2018, să apară corecții la nivelul prețului gazelor naturale, acesta reintrând într-un trend similar anului 2017. Prețul gazelor naturale a scăzut, față de nivelul maxim pe care l-a atins în luna ianuarie 2018, tendință care va continua și în lunile de vară.

  • Istoric și tendințe ale prețului gazelor în România

Analizând tranzacțiile desfășurate în perioada octombrie 2017 – martie 2018, în cadrul platformelor puse la dispoziție de Bursa Română de Mărfuri (BRM), am determinat prețul mediu ponderat cu cantitățile de gaze achiziționate pe termen de o lună și livrare imediată pe piața en-gros și prețul gazelor naturale achiziționate în ultimele 12 luni cu livrare în luna respectivă, luând în considerare toate sursele de gaze care s-au tranzacționat pe BRM (intern, import, înmagazinare).

 

Se poate observa diferența mare care a apărut în prețul pe care l-au plătit cumpărătorii de gaze în lunile dinaintea livrării, pentru perioada decembrie 2017 – ianuarie 2018, și diferența mică care a existat între cele două practici în afara lunilor decembrie 2017/ianuarie 2018. Remarcăm că sursa principală de gaze care s-a tranzacționat pe bursă au fost gazele din producția internă curentă.

Analizând tranzacțiile desfășurate prin intermediul BRM, în această perioadă se observă că prețul gazelor plătite pentru achiziții zilnice (2-3 zile) a fost cu 14,6% mai mare decât prețul mediu ponderat al gazelor achizitionate și livrate în luna respective. Diferența între gazele achiziționate în luna respectivă și gazele achiziționate la vârf de consum este de 2 ori mai mare decât diferența care se înregistra în iarna anului 2017. Aceasta arată riscurile lipsei unui Cod de rețea care să nu încurajeze specula, și modul rapid în care speculanții au învățat să profite de situațile de criză.

Analizând prețul gazelor ofertate de pe piața en gros prin intermediul platformelor de tranzacționare ale BRM cu livrare în lunile octombrie – decembrie 2017 și ianuarie – martie 2018, am estimat o tendință de scădere a prețului gazelor din producția curentă pe piața en gros, cu livrare lunară. Prețul gazelor în perioada de vară va prezenta scăderi față de prețul cu care gazele s-au tranzacționat în perioada de iarnă, dar nu vor fi inferioare prețului  înregistrat în sezonul cald al anului 2017.

Tranzacțiile prin intermediul bursei pe piața en detail sunt mult mai puține decât în perioada anterioară sau față de perioada similară din anul 2017. Pentru a putea face o comparație asupra prețurilor gazelor tranzacționate, gaz-marfă, am determinat pentru fiecare consumator care a tranzacționat, tarifele reglementate aferente și am dedus astfel prețul gazului marfă. Prețurile medii ale tranzacțiilor efectuate în perioada octombrie – decembrie 2017 și ianuarie – martie 2018, nu mai prezintă prețuri diferențiate pe cele 4 categorii de consum B1-B4, cu prețuri. Astfel, graficul pe care-l prezentăm arată modul în care aceste prețuri evoluează în timp, prezentând o creștere a prețului gazelor naturale vândute în lunile de iarnă și reducerea acestuia în lunile de primăvară.

  • Istoric și tendințe ale prețului gazelor în lume

Analizând tendințele pe plan mondial ale prețului gazelor naturale, se desprinde tendința de ușoară scădere a prețului gazelor naturale pe perioada verii. Bursa CEGH din Viena, cea mai apropiată bursă de gaze din Europa de România, prezintă o scădere a prețului gazelor naturale față de Q1-18 conform contractelor futures, cu cca. 1%, clienții așteptându-se ca aceste gaze să fie tranzacționate pe perioada caldă cu 86-87 lei/MWh. Experiența anilor trecuți permit folosirea acestui preț ca un reper pentru prețul gazelor din Federația Rusă vândute în Europa Centrală și de Est.

  

Analizând istoricul prețului gazelor naturale din SUA în Q1-18 se poate observa creșterea semnificativă a acestuia în cursul lunii ianuarie 2018, când SUA s-a confruntat cu temperaturi extrem de scăzute. Tendințele privind prețul gazelor naturale în sezonul cald 2018 din SUA, unde tendințele prezentate de Energy Information Administration arată o tendință de creștere a prețului gazelor în SUA și în sezonul cald cu cca 1% față de prețul gazelor din primăvară.

  • Prognoza meteo

 Potrivit estimărilor ANM, în luna aprilie 2018 vom avea temperaturi mai scăzute decât nivelul normal al temperaturilor pentru aceasta perioadă, urmând ca regimul termic din lunile mai-iunie să fie normal. (sursa: ANM)