martie 8, 2021

Masă Rotundă cu tema: Formarea pieței gazelor naturale în România, 19 Aprilie 2018

Asociația Energia Inteligentă vă invită la Masa Rotundă cu tema: Formarea pieței gazelor naturale în România, 19 Aprilie 2018, ora 10.00 Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, str Ioan Ghica, nr 4. Invitat la această dezbatere Aura Sabadus – Editor, Turkish Energy Hub Daily, Agenția de presă ICIS Londra.

Activitatea din sectorul gazelor naturale trebuie să aibă ca obiectiv strategic principal, vânzarea-cumpărarea gazelor naturale, iar celelalte obiective să fie derivate pentru a asigura realizarea acestui obiectiv principal. Până în anul 2000 se putea vorbi în România, de o industrie gazieră, nu de o piaţă de gaze concurenţială, caracteristica acesteia fiind importanța livrării gazelor naturale la consumator, cu o redusă importanță asupra calității procesului de livrare și asupra contractării gazelor. Caracteristica acestei perioade consta în monopolul statului în livrarea gazelor, coroborat cu obligația a acestuia de a se asigura de livrarea continuă a gazelor. La nivelul consumatorului rămânea cel mult obligația plății gazelor (adesea nici aceasta asumată de consumator, economia centralizată având capabilitatea reglării arieratelor prin metode specific economiei centralizate). Această cutumă s-a transmis după anul 2000, fiind întreținută chiar de conducătorii entităților care aveau drept scop tocmai liberalizarea pieței gazelor, recurgându-se adesea la încălcarea sau ”maltratarea” legii cu scopul de a ascunde neputința sau indolența unor consumatori sau operatori.

Separarea activităților de producție, transport, înmagazinare, distribuție și furnizare, a determinat nu doar o separare juridică, ci o individualizare adâncă a diverșilor operatori, dusă până la blocarea unor acțiuni, învinuiri reciproce, dezinformare, lipsă de informare/colaborare, nearmonizarea activităților, ”faultarea” reciprocă etc. toate afectând puternic activitatea de vânzare-cumpărare gaze atât în condiții normale, dar mai ales în condiții anormale (dezechilibre între cerere și ofertă, situații de criză). Se impune astfel in mod prioritar asigurarea unui model real de functionale a pietei de gaze.

Temele de dezbatere :

– De ce nu funcționează corespunzător piața de gaze în România?

-O bursă, două burse?

-Care sunt pașii spre o Piață de Gaze funcțională?

Aura Sabadus este reporter senior, specialist în piețele de gaze din România, Turcia și Ucraina la agentia de presa ICIS de la Londra. Aura urmeaza studii doctorale la King’s College London pe tema liberalizării pieței de gaze din Turcia și este cercetător asociat la European Centre for Energy and Resource Security (EUCERS) de la Londra. Aura a publicat articole pe tema energiei în jurnale academice și în presa din România, Marea Britanie, Turcia,  SUA

Evenimentul face parte din proiectul de țară ”Punct și de la Capăt pe Piața de Gaze în 10 pași” lansat de Asociația Energia Inteligentă cu scopul de a contribui la realizarea unei piețe funcționale a gazelor în România.