Prețul paralel al gazelor naturale

A existat o isterie în toamna anului 2017 care arăta că este necesară o creștere a prețului gazelor naturale la populație, aceste cerințe ale creșterii prețului gazelor erau de până la 30%. Furnizorii au obținut în luna ianuarie 2018 o creștere medie a prețului la gaze cu 5,6% și promisiunea unei a doua creșteri a prețului gazelor la 1 aprilie 2018. În același timp furnizorii își permit să vândă gaze la populație la un preț paralel, mai mic, decât prețul cel ”mai mic garantat de stat-prețul reglementat”.

Într-un articol postat pe blog arătam cum consumatorii casnici sunt asaltați de către furnizorii de gaze să achiziționeze gaze de pe piața liberă la prețuri avantajoase, dar unora în ofertă li se strecoară o ”șopârlă”- obligația acestora de a plăti Abonament la gaze. În oferta înaintată clienților nu se detaliză această noțiune, ca și cum ar fi o obligație legală pe care consumatorul este obligat să o plătească. Dar, legislația în vigoare nu stabilește o astfel de obligație!  În lipsa oricăror explicații din ofertă, acest Abonament reprezintă un adaos comercial mascat al furnizorului, care încarcă în mod anormal factura de gaze naturale la clientul casnic.

Surprinzător, furnizorul de gaze, nemulțumit de faptul că i s-a permis să vândă gazele începând cu data de 10 ianuarie 2018, cu doar de 132,78 lei/MWh conform Ordinului ANRE, a lansat pe piață către aceiași clienți casnici o ofertă paralelă, în care prețul gazelor naturale, începând cu luna martie 2018 este de  doar 122,53 lei/MWh (excluzând tariful-Abonament pe care-l considerăm nelegitim).

Furnizorul de gaze pe de o parte este nemulțumit de faptul că trebuie să vândă gazele naturale cu ”doar” 132,78 lei/MWh, dar el își permite să vândă în paralel gaze naturale cu 8,36% mai puțin aceluiași tip de client.

Această abordare poate scoate în evidență, că în fapt furnizorul se îndestulează cu prețul de 122,53 lei/MWh, iar 10,25 lei este un ”cadou”, pentru fiecare MWh consumat, pe care consumatorul casnic este obligat să-l facă furnizorului prin intermediul unei reglementări care ar fi trebuit să-l protejeze.

 

About Dumitru Chisalita 147 Articles
Facultatea de Inginerie Sibiu - Specializarea Ingineria și managementul sistemelor de producție, masterate în “Valorificarea Gazelor Naturale” Universitatea Sibiu, în „Managementul și marketingul petrolului” Universitatea Petrol și Gaze Ploiești, în „Modernizarea energetică a clădirilor” Universitatea Brașov. Titlul Ştiinţific în domeniul Științe Inginerești, Specializarea Mecanica fluidelor. Expert tehnic extra judiciar și consultant in domeniul petrol si gaze eliberat de Asociația Experților Europeni Agreați din Paris si Expert tehnic judiciar în domeniul petrol și gaze în cadrul Ministerului Justiției.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*